150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
ca 12-13 dl vetemjöl
Smält margarin och blanda i mjölken.
Häll lite av blandningen i degbunken och smula ner jästen. Se till att den smälter och blandar sig. Går ibland lättare om man häller på sockret också.
Blanda i resterande degvätska.
Blanda ner socker, salt och vetemjöl. Blanda tills degen släpper kanterna och en liten stund till.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Gör under tiden fyllningen som består av:
100 g margarin
1 dl socker
50 g mald mandel (går bra att finhacka i maskin också)
rivet skal av 1 apelsin
Detta bara blandas ihop till en bredbar smet.
Dela den färdigjästa degen i 3 delar.
Kavla ut varje degbit till en avlång rektangel.
Bre på 1/3 del av fyllningen.
Rulla ihop och lägg på bakplåtspapper. Man får plats med två på en plåt.
Klipp sneda flikar ca 1 cm breda genom hela längden. Vik en åt vänster, en åt höger och en rakt fram.
Låt jäsa ca 30 min till.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel.
Baka 15 min i 225 grader.
Låt svalna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar