tisdag 21 december 2010

3 sorters julgodis

Tre sorter hann vi med i eftermiddags.


Wienernougat
200 g mörk choklad
150 g nougat
en påse mandelspån

Rosta mandelspånen i en torr stekpanna.
Smält chokladen och nougaten i skål över vattenbad.
Blanda ihop och häll i lämplig inplastad form.
Låt stelna och ÄT!

~~~~~~~~~~

Farmor Elsas julgodis


Koka ihop 5 dl socker och 5 dl grädde tills det blir tjockt. Tar lång tid, oftast över en timme.
Blanda i 50 g smör, 1 dl hackad mandel och 1 msk kakao.
Häll på bakplåtspapper och låt det stelna innan du skär den i bitar.

~~~~~~~~~~

Lingonkola

2 dl lingon
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk sirap, ljus 

Mixa lingonen och blanda sedan i resten av ingredienserna i en gryta.
Koka till 120 grader. Rör om så det inte bränner fast i botten, det är INTE gott.
Häll upp i knäckformat och ställ kallt så de stelnar.


1 kommentar: