lördag 11 december 2010

Vörtbröd



50 g smör
1/2 l porter
25 g jäst
1 1/2 tsk salt
1/2 dl mörk sirap
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk ingefära
1 msk malda pomeransskal
1 dl russin 
15 dl rågsikt

1. Smält smöret, tillsätt portern och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll på vätskan.
2. Rör ner sirap och samtliga kryddor samt russin. Rör så att jästen löser sig. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
3. Ta upp och knåda degen med resten av mjölet. Dela den i 2 delar och rulla till längder. Jäs under bakduk 25–30 minuter. Ställ ugnen på 200 grader.
4. Grädda på nedersta falsen 30–35 minuter. Mot slutet av gräddningen kan bröden försiktigt penslas med lite hett sirpasvatten, då blir de extra blanka.

1 kommentar: