lördag 1 januari 2011

Nyårsmenyn



Nyår firade vi i hemmets lugna vrå eftersom sambon jobbade på em/kväll.

Vi åt vår vana (är iaf andra året) trogen Ostgratinerad hummer med sallad och vitlöksbröd. Till det drack vi vitt alkoholfritt vin.

Till efterätt blev det chokladformar med vit chokladmousse och vaniljmarienerad fruktsallad.

Lite senare på kvällen åt vi ost och kex och delade på en flaska alkoholfritt mousserande jordgubbsvin.

Den största delen av kvällen tillbringades i soffan framför filmduken. Den avslutades inomhus, ståendes vid fönstret för att se lite raketer. I vår byhåla skjuts inte massor och att gå ut kändes inte lockande med tanke på att det regnade på tvären.

Recepten:

Ostgratinerad hummer

2 portioner

1 stor hummer eller 2 mindre
100 g champinjoner
smör el margarin
salt
peppar
2 msk vitt vin el 1 tsk pressad citron

Ostsåsen:
2 msk smör el margarin
2 msk vetemjöl
2½ dl matlagningsgrädde
1 äggula
salt
peppar
1-1½ dl riven ost

Klyv hummrarna på längden. Knäck klorna försiktigt. Plocka ut allt kött och skär det i skivor eller hacka det grovt. Ställ skalhalvorna i en långpanna. Sätt ugnen på 250°C.
Gör ostsåsen. Smält fettet rör ner mjölet och späd med grädden under omrörning. Smaksätt med salt och peppar och låt såsen koka några minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulan. Blanda i osten.
Skiva svampen. Fräs först svampen i lite fett. Fräs sedan hummerköttet, bara lite hastigt. Smaksätt svamp och hummer med lite salt, peppar, senap och vin eller citron.
Lägg ett tunt lager ostsås i skalhalvorna. Fyll med svamp och hummer och täck med resten av såsen. Strö lite extra riven ost över. Gratinera i övre delen av ugnen 8-10 minuter.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Chokladformar med vit chokladmousse

2 portioner

50 g mörk choklad


1 dl grädde
1 äggula
50 g vit choklad

Smält den mörka chokladen och pensla insidan på två bullformar. Man behöver pensla minst två gånger, men det räcker att ställa in dom i kylen ett par minuter emellan gångerna. Ställ en stund i kylen och ta sedan bort bullpappret.

Smält den vita chokladen i en skål i vattenbad. Vispa grädden (ej för hårt). Rör ner äggulan i den smälta chokladen. Vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Fördela moussen i de två chokladformarna. Låt moussen stelna i kylen minst en timme.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vaniljmarinerad fruktsallad

1½ dl vatten
3/4 dl socker
½ vaniljstång

2 fileade apelsiner, 1 äpple, 10 physalis (går att variera med vilken frukt man vill. Banan är jag inte så säker på att den klarar varm marinad så den skivade jag och la bredvid vid servering.)


Dela vaniljstången och lägg i gryta. Lägg i socker och vatten och koka i ca 10 minuter.

Häll marinaden över frukten och låt stå minst en timme i kyl.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Natureo muscat - Gott! Kan verkligen rekommenderas.

Mousserande jordgubbsvin - Gott, men smakar ärligt talat mest rejält kolsyrad läsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar